- 4 Ağustos 2021
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Teknik Analiz
05 AĞUSTOS 2021
Güzel ve mağrur ülkemizin üzerine kara bir kâbus çöktü maalesef. Bir yandan seller, salgın, düzensiz göç diğer tarafta yangınlar. Çok kötü bir dönem içindeyiz. Geçen yayınlarda 28 Temmuz 8 Ağustos arası zorlu olumsuz günlerin yaşanabileceğini ve ortalığın karışabileceğini belirtmiştik. 6 Ağustos da beklenmeyeni bekle açısı Uranüs Güneş karesi gerçekleşecek, umarız daha beteri gelmez. Bunu umarak da tedbiri elden bırakmayarak olası olumsuzlukları belirleyip şimdiden önlem almalıyız. Belli ki dünya ekolojik durumunda bir değişiklik yaşanıyor ve yine anlaşılıyor ki olumsuzlukları daha yeni başlıyor. Ülkemiz insanının bir özelliği vardır: önlem almak için ilk önce felaketi yaşamayı bekler. Umarım yöneticiler ve insanlarımız bu sefer önlemleri önceden alırlar.
Dünyada ve ülkemizde Covid 19 Delta varyantı hızlı bir şekilde yayılıyor. Yurtdışında ülkeler giderek önlemlerini ve kısıtlamalarını arttırmaya devam ediyor. Bir kez daha ülkelerin, yaşanması olası kapanmaların sonucuna katlanacak ekonomik gücü kalmadı. Önümüzdeki dönemde bu varyantın yayılma hızı ve önlemler piyasaları etkileyecektir, yakından takip etmekte fayda var.
Diğer yandan yıl içinde GOÜ’lere giriş yapan paranın çıkmaya başladığını görüyoruz. Şimdilik çok etkisi gözükmese de önümüzdeki dönemde GOÜ piyasaları üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Ülkemiz piyasalarında yabancı çıkışı 3-4 aydır gerçekleşmiyor hatta çok düşük miktarda olsa bir giriş olduğunu görüyoruz.
Dün enflasyon rakamı açıklandı ve politika faizi ile aynı seviyeye geldi. Bundan dolayı bu ay yapılacak PPK toplantısı ve faiz artış konusu ön plana çıkacaktır. MB Başkanın yaptığı açıklamalardan faiz artışı yapılması gerektiğini düşünebiliriz ama geçmiş aylarda yaşadıklarımızı göz önüne alırsak her türlü sürpriz karara da hazırlıklı olmakta yarar var.
Allah güzel ve mağrur ülkemizi her türlü beladan ve kötülükten korusun. Yangınları söndürmek için olağanüstü mücadele veren herkese ülkemiz adına çok teşekkür ederiz.
ALTIN: Teknik analiz açısından bu hafta çok kritik seviyelerdeyiz. 1820$ seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse 1900$ hedefini önümüzdeki hafta ile konuşmaya başlayabiliriz. Fakat bu haftayı 1805$ ve altı kapatırsa tekrardan 1773$ destek seviyesi gündeme gelecektir. Bu seviye aynı zamanda orta vade için stoploss seviyesi görevini görüyor.
Dünyada enflasyonun yukarı yönlü olduğunu ve ekolojik krizin giderek büyüdüğünü göz önüne alacak olursak Altına olan talebin artacağını öngörebiliriz. Eğer kısa vadeli hareket etmiyorsanız elde tutmaya devam etmenizi öneririz.
BİST100: Bugün itibariyle geçen hafta öngördüğümüz direnç seviyesi 1409 geçilmiş duruyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 1470 seviyeleri ana hedef olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kalamaması durumunda 1366 seviyelerine kadar geri çekilmemiz söz konusu olacaktır.
6 aylık bilanço döneminde olmamız hisse bazında sert hareketliliğin yaşanmasına neden oluyor ve nu süreçte de olmaya devam. Beklentilerin üzerinde gelen kar rakamları ilgili hisselerin fiyatlarını yukarı taşırken beklentinin altında gelenlerin fiyatlarında düşüşler yaşanması büyük olasılık. Genelde kısa vadeli hareketler ve portföy değişimleri yaşanmakta. Yatırımcıların ellerindeki hisse bilançolarını çok iyi incelemeleri ve beklentileri doğrultusunda gelip gelmediklerine bakıp ona göre bir strateji belirlemesi gerekmekte.
GÜMÜŞ: Grafik incelendiğinde 11 Mayıs 2020 haftasında yukarı yönlü geçilen 34 haftalık ortalamanın iki hafta önce aşağı yönlü geçilmesi bir olumsuzluk sergiliyor. Bu hafta 25,75$ seviyesinin üzerinde kalarak tekrar ortalamanın üzerinde kalmak isteyecektir. Başarısız olması durumunda düşüş trendinin yavaş da olsa devam edebileceğini söyleyebiliriz. Direnç: 26-28,30$ Destek: 23,75-21,90$
DOLAR/TL: Geçen haftaki yazımda 8,30 seviyelerine gelmesini beklerdik diye yazmıştık bu hafta gerçekleşti bu seviye. Burası önemli bir destek seviyesi. PPK toplantısı olana kadar dar bir aralıkta dalgalanmasını beklemek gerekir. 8,30 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda 8,10 destek seviyesi. Toplantıya kadar 8,60 seviyesinin üzerine çıkabileceğini öngörmüyoruz.
Otoritenin eli kısa vadede kuvvetli duruyor fakat PPK da olası bir faiz artışının çıkmama olasılığı yatırımcıları tekrardan yabancı paralara yönlendirebilir.
EURO/TL: 9,95 TL destek seviyesinden yukarı hareket etmeye başladı. Paritenin de etkisiyle birlikte kısa vadeli yukarı hareket olabilir. Dolar TL de bahsettiğimiz gibi PPK toplantısına kadar dar bir bant içinde hareket etmesini bekleriz. Direnç: 10,05-10,25 Destek: 9,95-9,83
BITCOİN: Manipülatif söylemlerin etkisi ve bazı online alışveriş sitelerinin kripto paralara sıcak bakması ile çıkış yapan varlık en büyük kripto borsası Binance firmasının giderek bazı ülkelerde işlem yapması ve para kabul etmesine yönelik kısıtlamalar ile gevşeme göstermiş durumda.
Görülen o ki Amazon gibi firmalar kendi bünyelerinde kripto para birimleri kurmaya başladılar. Bu ileriki zamanlarda büyük online alışveriş sitelerinde artık kripto paralarla alışverişin gerçekleşebileceği ve yaygınlaşmasının daha hızlı olacağını bize gösteriyor.
Geçen hafta 42600$ seviyesine çıkan coin kısa vadeli yükselişin bir geri çekilmesini yapıyor görünüyor. Burada 36250$ seviyesi önemli, eğer buradan aşağı sarkmazsa kısa vadeli hedefi 47000$ seviyesine hareket edecektir. Fakat 36250$ seviyesi aşağı yönlü kırılırsa artık hedef güçlü destek seviyesi 29000$ olacaktır.
ETHEREUM: Yukarıda Bitcoin ile ilgili bahsettiğimiz her şey Eth/usd içinde geçerli. Kısa vadede bir yükseliş yapıp bir geri çekilme yaşıyor. Bu geri çekilmede 2300$ altına inmediği sürece bir kez daha 2900$ hedefini gözetecektir. 2300$ altına sarkması durumunda güçlü destek seviyesi olan 1700$’a yönelecektir.
PETROL: Petrolün 77$ seviyelerinin üzerinde kalıcı olamaması 70$ seviyelerine kadar bir geri çekilmesine neden oldu. Kısa vadede 75-70$ seviyeleri içinde hareket etmesi beklenmelidir. 2022 de beklenen büyümenin petrol fiyatları üzerinde olumlu etki yapması beklenebilir. Jüpiter’in Kova burcuna geçişiyle birlikte Aralık ayı sonuna kadar bir yükseliş beklenmemekte, bu dönemde ekonomilerde de büyüme olasılığı düşük seyreder.
Not: Grafikler görselleri haftalık fiyat hareketlerini göstermektedir.